Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Brokuły w piwnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Brokuły smażone w cieście piwnym to smaczny dodatek do obiadu

Brokuły w piwnym cieście

Składniki:

Brokuły w piwnym cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w piwnym cieście
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na chwilę do wrzącej wody, odcedzić. Do naczynia wlać piwo, dodać mąkę, jajka, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową dokładnie zmiksować. Ciasto odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Następnie różyczki brokułów zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Upieczone brokuły wyjmować łyżka cedzakową, ułożyć na półmisku i oprószyć mieloną papryką. Można podawać z sosem np czosnkowym.