Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jajecznica z cebulą podana w bułeczkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Niby zwykła jajecznica, ale niezwykle pyszna. Z dużą ilością szczypiorku. Podałam ją w świeżutkich i pachnących bułeczkach. Polecam przygotować na śniadanie lub kolację.

Jajecznica z cebulą podana w bułeczkach

Składniki:

Jajecznica z cebulą podana w bułeczkach

Składniki:

  • 6 średnich cebul
  • 5 jajek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • szczypta ulubionych przypraw
  • 4 bułki typu kajzerki

Sposób przygotowania:

Jajecznica z cebulą podana w bułeczkach
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę do miękkości ( uważamy, żeby cebula za mocno się nie przypiekła. Podczas duszenia cebulę oprószamy solą, szybciej nam zmięknie w czasie duszenia.

2. Do miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy. W bułkach ścinamy wierzchy i wydrążamy środek.

3. Do uduszonej cebuli wlewamy jajka i smażymy do odpowiedniej konsystencji, przyprawiając do smaku solą , pieprzem i ulubioną przyprawą. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.

4. Jajecznicę nakładamy do bułeczek i podajemy. Wierzch możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.



Rady: Przyprawy używamy dowolnej np. mielonego kminku, kolendry, tymianku, lubczyku. Ja użyłam gotowej mieszanki ziół i przypraw.