paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

brzoskwinie w kremie migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na ciepły deser dość prosty

brzoskwinie w kremie migdałowym

Składniki:

brzoskwinie w kremie migdałowym

 

Sposób przygotowania:

brzoskwinie w kremie migdałowym
Mleko gotujemy z cukrem wanilinowym odstawiamy do wystygnięcia. Z jajek żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z zwykłym cukrem. Obrane migdały mielimy. Gdy mleko wystygnie łączymy go z żółtkami, wstawiamy na gaz i bardzo powoli gotujemy. Gdy powstała masa będzie gęsta zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej nalewkę, migdały oraz kilka kropelek olejku. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Brzoskwinie odcedzone z zalewy układamy w naczyniu do zapiekania, wcześniej posmarowanym masłem. Skrapiamy je sokiem z cytryny i zakrywamy masą migdałową. Pieczemy na złoty kolor(ok 25 min) w 180C