elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Budyń kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Budyń kakaowy

Budyń kakaowy

Składniki:

Budyń kakaowy

 

  • 6 dkg tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • 16 dkg cukry,
  • 1/4 mleka,
  • 2 dkg kakao,
  • 20 dkg mąki,
  • proszek spulchniający,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz i mąka do formy.

Sposób przygotowania:

Budyń kakaowy
Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Utrzeć tłuszcz, dodać jajo, cukier, kakao, rozrzedzić częścią mleka, ucierać. Do roztartej masy dodać resztę mleka, mąkę, proszek spulchniający, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Włożyć do formy. Gotować w parze 1-1 1/4 godziny. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, nadkrajać porcje, polać sosem. Podawać z sosem kakaowym lub smażonym sokiem owocowym.