luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Budyn ryzowy z gruszkami i czekolada

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wspanialy deser, czekolada i gruszki harmonizuja swietnie ze soba.

Budyn ryzowy z gruszkami i czekolada

Składniki:

Budyn ryzowy z gruszkami i czekolada

 

  • 1 torebka ryzu
  • 2 szklanki mleka
  • 60 gram czekolady
  • 2 gruszki
  • 5 lyzek cukru

Sposób przygotowania:

Budyn ryzowy z gruszkami i czekolada
Gruszki obrac, pokroic na male kawalki. Cukier wsypac do rondelka, zalac 1/2 szklanki wody, zagotowac. Dodac kawalki gruszek i gotowac ok.10-15 min. pod przykryciem. Odcedzic , sok zachowac. Ryz ugotowac na mleku (1 1/2 szklanki). Do miekkiego, goracego ryzu dodac kawalki czekolady (50 gram), wymieszac. Do ryzu wlac odlany sok i 1/2 szklanki zimnego mleka, zmiksowac. Do pucharkow wlozyc kilka kawalkow gruszki, zalac ryzowym budyniem, na gore znowu dac gruszke i posiekana czekolade. Odstawic do ostygniecia. Z podanych skladnikow wychodza 3 porcje.

Tagi:

ryż czekolada