Sposób przygotowania:
Budyn ryzowy z gruszkami i czekolada
Gruszki obrac, pokroic na male kawalki. Cukier wsypac do rondelka, zalac 1/2 szklanki wody, zagotowac. Dodac kawalki gruszek i gotowac ok.10-15 min. pod przykryciem. Odcedzic , sok zachowac. Ryz ugotowac na mleku (1 1/2 szklanki). Do miekkiego, goracego ryzu dodac kawalki czekolady (50 gram), wymieszac. Do ryzu wlac odlany sok i 1/2 szklanki zimnego mleka, zmiksowac. Do pucharkow wlozyc kilka kawalkow gruszki, zalac ryzowym budyniem, na gore znowu dac gruszke i posiekana czekolade. Odstawic do ostygniecia. Z podanych skladnikow wychodza 3 porcje.
msewka
iwi69
Jojo
Natala1210
jovi
Tiovo
Robiłem to wszystko zgodnie z przepisem, w którym jest podane za dużo płynu... Jeżeli do ugotowanego na mleku ryżu dodamy jeszcze sok spod gruszek i pół szkl. zimnego mleka zrobi nam się woda, a nie, jak pisze w przepisie, budyń. Nie polecam, chyba że jakoś zmodyfikować.
luna
Tiovo, przykro mi bardzo, ze deser sie Tobie nie udal. Przepis jest w porzadku co widac na dolaczonym zdjeciu. wiesz czasami trzeba winy poszukac w swoich umiejetnosciach.