Budyń waniliowy z malinami i sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser na bazie budyniu - zwłaszcza domowego, smakuje zawsze, bez względu na dodatki jakie się w nim znajdą.

Budyń waniliowy z malinami i sosem

Składniki:

Budyń waniliowy z malinami i sosem

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Sos malinowy

Dodatkowo

  • ok. 100 g malin
  • rurki waflowe
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Budyń waniliowy z malinami i sosem
Mleko dobrze mieszamy z cukrem, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i aromatem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje.

Połowę budyniu rozkładamy do naczyń, na nim układamy maliny (4 pozostawiamy do dekoracji), na maliny wykładamy resztę budyniu.

Maliny na sos zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż się rozgotują i utworzą dość gęsty sos. Polewamy nim wierzch budyniu.

Dekorujemy pozostałymi malinami, rurkami waflowymi i miętą.

Tagi:

desery owoce