aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Domowy budyń waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowy budyń waniliowy jest o wiele zdrowszy od tych w proszku.Nie jest tak trudny w przygotowaniu jak sądzimy. Sami gotujemy-wiemy co jemy

Domowy budyń waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy budyń waniliowy

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • parę kropelek olejku waniliowego
  • 8 łyżeczek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Domowy budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę i wlewamy na gotujące mleko. Całość gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący przelewamy do miseczek. Gdy lekko ostygnie wierzch dekorujemy np. wisienką.
Domowy budyń waniliowy
W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym
Domowy budyń waniliowy
Dodajemy cukier i olejek waniliowy, gotujemy na wolnym ogniu.
Domowy budyń waniliowy
W kubku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z pozostałym mlekiem
Domowy budyń waniliowy
Na gotujące mleko wlewamy rozrobioną mąkę i gotujemy, aż budyń zgęstnieje.