VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Cukierkowy torcik z winogronami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy .

Cukierkowy torcik z winogronami

Składniki:

Cukierkowy torcik z winogronami

 

  • 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 120 g masła
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 150 g czekoladowych cukierków (jogurtowych, bakaliowych, karmelowych)
  • 200 g zielonych winogron
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Cukierkowy torcik z winogronami

ETAP 1:

Cukierkowy torcik z winogronami
Spód do ciasta z pełnoziarnistych herbatników

Herbatniki rozbijamy na mniejsze kawałeczki. Możemy zrobić to malakserem lub tłuczkiem. Mieszamy je z roztopionym, ciepłym masłem. Mokrymi herbatnikami wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.

ETAP 2:

Cukierkowy torcik z winogronami
Do przygotowania ciasta możemy wykorzystać różnego rodzaju cukierki

Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną.

ETAP 3:

Cukierkowy torcik z winogronami
Wierzch ciasta przyozdabiamy winogronami i zalewamy galaretką

Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch. Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.


Tagi:

ciasta torty