mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Budyń warstwowy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, szybki deserek z budyniu i powideł

Budyń warstwowy z powidłami

Składniki:

Budyń warstwowy z powidłami

 

  • 2 budynie
  • 3/4 l mleka
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek bitej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Budyń warstwowy z powidłami
Budynie przyrządzam według przepisu na opakowaniu (w jednej szklance zimnego mleka rozrabiam proszki budyniowe, resztę mleka zagotowuję w garnku z cukrem, do gotującego się mleka, wlewam mieszankę budyniową, gotuję na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje, mieszam często, zdejmuję budyń z ognia).
Gorący ugotowany budyń rozkładam do 5 szklanek po około 2 łyżki. Następnie na budyń wykłądam około 1 łyżkę powideł, znów budyń (2 łyżki), powidła.
Przybieram wierzch bitą śmietaną.
Wierzch posypuję czekoladową posypką. Od razu podaję.