Sposób przygotowania:
Bułeczki na parze z marmoladą.
Na początku przyrządzamy zaczyn z drożdży, ciepłego (ale nie gorącego)mleka i 1 łyżeczki cukru. Rodzynki namaczamy w letniej wodzie przez ok 15 min, wyjmujemy, osuszamy.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli, dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i oprószone mąką ziemniaczaną rodzynki. Całość wyrabiamy ręką, do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy łyżką na stolnicę posypaną mąką i formujemy bułeczki, do środka każdej wkładamy małą łyżeczkę marmolady. Do dość dużego garnka wlewamy do połowy wody, przykrywamy gazą, lub cienką ściereczką bawełnianą i mocujemy gumką lub sznurkiem. Gdy woda będzie się gotować układamy na ściereczce bułeczki i przykrywamy miską o takiej samej średnicy co garnek, wyjmujemy po ok 10-15 min. Gdy przestygną można polać je jogurtem lub śmietanką.