Sposób przygotowania:
Bułeczki z jagodami
Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki pozostawiać na ok 15 min. Gdy zaczyn podrośnie wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło i zapach.Wyrobić ciasto ok 20 min.(powinno odchodzić od ręki) dolewając po trochu pozostałe mleko. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godz.Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjąć na stolnice podsypaną mąką, szybko wyrobić i ugnieść ciasto po kawałku w palcach na placuszki. Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich ok 30 sztuk) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem. Roztrzepujemy jajko widelcem i smarujemy nim bułeczki. Pieczmy w tem. 200 C, przez ok 15 min.