Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Buraczki z chrzanem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Buraczki podajemy jako dodatek do obiadu.

Buraczki z chrzanem i cebulą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki z chrzanem i cebulą

 

  • 1 kg buraczków
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 cebula
  • ocet winny
  • 2 łyżki cukru
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 2 litry bulionu

Sposób przygotowania:

Buraczki z chrzanem i cebulą
Cebulkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Buraki umyć, zalać bulionem, gotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebulki. Dodać chrzan, cukier, kucharek i ocet winny do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Odstawić na 30 minut do lodówki, żeby buraczki przegryzły się z chrzanem. Podawać jako dodatek do obiadu.
Buraczki z chrzanem i cebulą
Cebulkę obrać, umyć, pokroić w kostkeczkę.
Buraczki z chrzanem i cebulą
Buraki ugotować w bulionie, obrać, zetrzeć na tarce.
Buraczki z chrzanem i cebulą
Dodać chrzan oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać.