joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Buraczki z papryką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Odnalezione w spiżarni :)))

Buraczki z papryką.

Składniki:

Buraczki z papryką.

 

  • 6 kg buraków
  • 2 kg papryki
  • 7 cebul
  • zalewa; 1 szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką.
Umyte buraki gotujemy w mundurkach do miękkości po czym obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól i cukier po czym całość zagotowujemy. Do zalewy dodajemy paprykę i cebule, gotujemy przez ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy starte buraczki i gotujemy jeszcze około 5 minut. Mieszamy. Po tym czasie jeszcze ciepłe buraczki przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy przez 10 minut. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Smacznego : )))

Tagi:

buraki papryka