Sposób przygotowania:
Camembert pieczony z figami w cieście francuskim
Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.
Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.
Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.
Sakiewki układamy blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.
Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.
Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.
Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.
Sakiewki układamy blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.
Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego.
Marika-
Sara Hoffman