Sposób przygotowania:
Carbonara.. po prostu!
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente.
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy -
składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem.
Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią.
Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem -
uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony!
śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos.
Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron.
Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy.
Makaron nabiera połysku :)
nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy -
składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem.
Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią.
Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem -
uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony!
śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos.
Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron.
Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy.
Makaron nabiera połysku :)
nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym
Azura
MP3-ka
niby taki banał, ale jak smakuje i syci :)
dziękuję za komentarz :)
Barwa