MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Carbonara.. po prostu!

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo prosta, szybka, smaczna i mega sycąca!

Carbonara.. po prostu! Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Carbonara.. po prostu!

 

  • na 3 porcje:
  • 300g makaronu spaghetti
  • kawałek boczku - ja użyłam włoskiej Pancetty, ale można nasz Polski :)
  • 330ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania:

Carbonara.. po prostu!
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente.
Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy -
składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem.
Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią.
Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem -
uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony!
śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos.
Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron.
Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy.
Makaron nabiera połysku :)
nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym
Carbonara.. po prostu!
Drobno posiekaną cebulką i boczek pokrojony w kostkę smażymy na rumiano
Carbonara.. po prostu!
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy następnie dodajemy żółtka