Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Carpaccio z ananasa z sosem miętowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pokrojony w cieniutkie plasterki świeży ananas podany z sosem ze śmietanki z dżemem ananasowym i świeżą miętą.

Carpaccio z ananasa z sosem miętowym

Składniki:

Carpaccio z ananasa z sosem miętowym

 

  • 1 świeży ananas
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki dżemu ananasowego
  • 20 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Carpaccio z ananasa z sosem miętowym
Ananasa obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Za pomocą ostrego noża delikatnie wyciąć twarde środki. Plasterki ananasa ułożyć na dużym talerzu. Liski mięty opłukać, osuszyć, grubo posiekać, dodać do śmietanki. Dodać też do niej dżem ananasowy i cukier, dokładnie zmiksować. Śmietanowo-miętowym sosem polać plasterki ananasa. Wszystko schładzać w lodówce ok. 1 godzinę.