Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser z karmelizowanym w miodzie ananasem i serkiem mascarpone.

Deser z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z ananasem

 

  • 1 świeży ananas
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z ananasem
Ananasa obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć twardy rdzeń. Ćwiartki ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię wlać miód i podgrzać go. Do miodu wrzucić kawałki ananasa. Wymieszać i smażyć razem tak długo, aż cały płyn odparuje (zamieszać od czasu do czasu). Ananasa przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Masę śmietanowo-serową rozłożyć do miseczek. Na wierzchu rozłożyć przestudzone kawałki ananasa.
Deser z ananasem
Obrany pozbawiony twardego rdzenia i pokrojony ananas.
Deser z ananasem
Kawałki ananasa wrzucone do podgrzanego na patelni miodu.
Deser z ananasem
Usmażony w miodzie i przestudzony ananas.
Deser z ananasem
Wymieszana z mascarpone i cukrem pudrem śmietana rozłożona do miseczek.