dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Carpaccio z dyni z olejem arganowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka i bardzo zdrowa sałatka na przystawkę lub jako dodatek do grzanek czy crostini. Pięknie jesienna.

Carpaccio z dyni z olejem arganowym

Składniki:

Carpaccio z dyni z olejem arganowym

 

  • dynia hokkaido
  • sól morska
  • chili
  • imbir mielony
  • olej arganowy tłoczony na zimno, nierafinowany, bio

Sposób przygotowania:

Carpaccio z dyni z olejem arganowym
Dynię (najlepiej hokkaido kroimy w grubsze półksiężyce (najlepiej w ćwiartki jeśli dynia jest mała), obieramy, pozbawiamy pestek i nacieramy solą, chili i mielonym imbirem.

Dynię ustawiamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miekkosci w 200st (ok 10-20min).

Zostawiamy do ostyngnięcia. Upieczona dynie kroimy w cienkie plastry i układamy na dużym talerzu, polewamy olejem tłoczonym na zimno, nierafinowanym, bio najlepiej. 

Tagi:

dynia