Sposób przygotowania:
Carpaccio z buraków 3
Dwa buraki średniej wielkości gotujemy w skórce na parze. Zostawiamy do ystygnięcia, obieramy po czym kroimy je najcieniej, jak się tylko da na plasterki. Rukolę płuczemy, osączamy na sicie i wykładamy równomiernie na półmisku. Buraki rozkładamy na rukoli, ale tak, aby nie przykryć jej całkowicie. Przygotowyjemy sos balsamiczny. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżeczkę musztardy i łyżkę octu balsamicznego oraz kilka ziarenek kolorowego pieprzu roztłuczonych lekko w moździerzu. Wszystkie składniki mieszamy energicznie, aż uzyskamy gęstą emulsję. Sosem polewamy zarówno buraki, jak i rukolę. Całość posypujemy kaparami. Możemy wstawić do lodówki na pół godziny, żeby smaki się przegryzły.