mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Carpaccio z selera z sałatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyrafinowane carpaccio z surowego selera.

Carpaccio z selera z sałatą

Składniki:

Carpaccio z selera z sałatą

 

  • 300g korzenia selera
  • 100g sałaty rzymskiej
  • 80ml soku jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 80g parmezanu
  • 8 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Carpaccio z selera z sałatą
Sok jabłkowy wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Seler oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Ułożyć je warstwami w misce, skropić 2/3 porcji przygotowanego sosu, marynować przez 60minut. Rozłożyć na talerzu i skropić 2 łyżkami oliwy. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. 2 łyżki oliwy wymieszać z resztą sosu, polać nim sałatę, wymieszać. Sałatę ułożyć na selerze. Parmezan zetrzeć, posypać nim potrawę. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Ozdobić nimi carpaccio.

Tagi:

sałata seler