lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Cebulka czerwona na jarzynkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cebulkę podawać do drobiu lub wieprzowiny pieczonej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać olej, włożyć cebulę i ...

Cebulka czerwona na jarzynkę

Składniki:

Cebulka czerwona na jarzynkę

 

  • 50 dkg cebuli czerwonej
  • 200 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cynamonu mielonego i goździków
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Cebulka czerwona na jarzynkę
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Posypać cukrem i cały czas mieszając podgrzewać 2-3 minuty. Następnie wlać ocet i dusić, aż odparuje. Dodać dżem, wino, cynamon i goździki, przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 15 minut, mieszając, aż odparuje płyn. Wystudzić.

Tagi:

cebulę cebula