Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chińska zupa z małżami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tylko dla malzozerców.....

Chińska zupa z małżami

Składniki:

Chińska zupa z małżami

 

  • 250g rozmrożonych, przegotowanych malzy,
  • 200ml białego lub rózowego wina,
  • 1 duza cebula,
  • 1,2 litra wody,
  • 1 por,
  • po polówce dużej zielonej i czerwonej papryki,
  • korzen pietruszki,
  • kawałki trawy cytrynowej
  • lodyga selera naciowego,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • makaron ryzowy – 100-150g,
  • sól, pieprz ziolowy (prymat), papryka slodka w proszku (sporo ok. 2 lyzeczek), duzo sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Chińska zupa z małżami
Makaron ryzowy sporzadzamu wedlug przepisu na opakowaniu. Malze rozmrazamy, pluczemy i zalewamy winem, odstawiamy na co najmniej 30 minut. Warzywa obieramy i myjemy. Cebule kroimy w kostke, papryki, pietruszke i czosnek w slupki, łodygę selera i pora w cienkie paski. Do garnka wlewamy wode, kruszymy kostke rosolowa, dodajemy trawę cytrynową, solimy, dodajemy cebule, papryke i pietruszke, zagotowujemy. Z miski z malzami zlewamy wino i pluczemy mieczaki strumieniem wody. Po 10 minutach gotowania dodajemy malze i selera, gotujemy 15 minut, dodając przyprawy: sol, pieprz, papryke i sos sojowy. Dodajemy pora i gotujemy 10-15 minut, az malze będą miękkie. Tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek, doprawiamy do smaku. Można na zakończenie, dodac przecier pomidorowy, zupa zyska pomidorowy, kwasny smak i czerwonawy kolor. Zupe podajemy z makaronem ryzowym.

Tagi:

makaron sosy