mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chipsy domowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Złociste, chrupiące, dużo lepsze niż te sklepowe!:)

Chipsy domowe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy domowe.

 

Sposób przygotowania:

Chipsy domowe.
Ziemniaki obieram cienko, myję i kroję na bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą krajalnicy czy robota kuchennego). Plasterki przekładam do miski, dodaję olej i dokładnie całość mieszam. Plastry ziemniaczane przekładam w jednej warstwie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko skropioną olejem. Wstawiam do 220*C do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 10-15 minut, aż plasterki będą złociste. Po upieczeniu wyjmuję ostrożnie blachę z chipsami. Doprawiam do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Odstawiam do ostygnięcia.
Chipsy domowe.
Ziemniaki obieram cienko, myję dokładnie
Chipsy domowe.
Obrane i czyste ziemniaki kroję w cieniutkie plasterki
Chipsy domowe.
Blachę wykładam papierem, spryskuję olejem, wykładam plasterki ziemniaków
Chipsy domowe.
Po upieczeniu chipsy doprawiam przyprawami, przekładam na talerze