Sposób przygotowania:
Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami gojiETAP 1:
Jagody goji i daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin. Kiedy owoce napęcznieją wybrać daktyle i wlać do nich wodę w której się moczyły. Jagody goji odstawić.
ETAP 2:
Daktyle razem z wodą zmiksować na gładką pastę.
ETAP 3:
Do zmiksowanych daktyli dodać otręby, płatki jaglane, sezam, len i miód. Wszystko połączyć.
ETAP 4:
Na końcu wmieszać jagody goji. Uformować na twardej powierzchni prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm i grubości 1-1,5 cm. Do ugniatania masy użyłam deskę do krojenia.
Tak przygotowaną masę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 10 min. Po przestudzeniu pokroić na batoniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zatopić w niej jeden brzeg batonika. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)
redakcja
Mniam1
reanja
moja mała lubi takie chrupacze:)
niezły kąsek