SUPERPRZEPIS

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji

Batoniki z dużą ilością błonnika i samych wartościowych składników. Nie dość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne :) Doskonałe na przekąskę w pracy, szkole, spacerze, podróży czy pikniku.

Składniki:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji

 

  • 100 g daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki jagód Goji
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 50 g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji

ETAP 1:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji
Daktyle oddzielić od jagód goji i zmiksować.

Jagody goji i daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin. Kiedy owoce napęcznieją wybrać daktyle i wlać do nich wodę w której się moczyły. Jagody goji odstawić.

ETAP 2:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji
Daktyle razem z wodą zmiksować na gładką pastę.

Daktyle razem z wodą zmiksować na gładką pastę.

ETAP 3:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji
Daktyle połączyć z otrębami, płatkami jaglanymi, sezamem, lnem i miodem.

Do zmiksowanych daktyli dodać otręby, płatki jaglane, sezam, len i miód. Wszystko połączyć.

ETAP 4:

Batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji
Na końcu do masy dodać jagody goji i połączyć.

Na końcu wmieszać jagody goji. Uformować na twardej powierzchni prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm i grubości 1-1,5 cm. Do ugniatania masy użyłam deskę do krojenia.

Tak przygotowaną masę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 10 min. Po przestudzeniu pokroić na batoniki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zatopić w niej jeden brzeg batonika. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)