Sposób przygotowania:
Chłodnik
Botwinę dokładnie umyć, odciąć korzenie, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka z wrzątkiem (około 1,5 litra) i gotować, następnie skrócić łodygi od strony korzenia, i drobno pokroić razem z liśćmi. Wrzucić do garnka łodyżki (bez liści). Umyć rzodkiewkę i ogórka, pokroić w kostkę. Gdy buraczek będzie już miękki dodać do garnka pokrojone liście botwiny i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać sok z cytryny dla odzyskania koloru, gdy ostygnie wlać kefir, dodać sól, i cukier do smaku, wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki. Na koniec pokroić drobno szczypiorek i koperek, dodać, wymieszać. Podawać schłodzone, z gotowanym jajkiem, lub jajkami przepiórczymi.