Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Staropolska zupa rakowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Dziś proponuję może nie tak znana ale jak że szlachetną zupę rakową. Kiedyś bardzo popularna, dziś nieco zapomniana.

Staropolska zupa rakowa

Składniki:

Staropolska zupa rakowa

 

  • 20 raków
  • 100 ml śmietanki
  • 20g klarowanego masła
  • 2 łyżki masła na zasmażkę
  • łyżka mąki
  • 1l rosołu
  • 1 cebulka szalotka

Sposób przygotowania:

Staropolska zupa rakowa
Ze sparzonych raków oderwij ogony i wyjmij z nich szyjki, zaś z głów wypłucz pod bieżącą wodą wnętrzności. Uzyskane w ten sposób pancerze rozgnieć w moździerzu i podsmaż na klarowanym maśle, a kiedy puszczą kolor zalej je rosołem i gotuj przez 15 min.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną szalotkę, po chwili dodaj szyjki rakowe. Kiedy z patelni odparuje cały płyn dodaj mąkę, tak powstałą zasmażkę przełóż do odcedzonego wywaru i zagotuj wraz ze śmietanką.

Zupę dopraw solą, pieprzem i koperkiem.