Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Chrust orkiszowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo chrupiące chrusty na tłusty czwartek. Ciasto zostało zagniecione na bazie maki orkiszowej, polecam.

Chrust orkiszowy

Składniki:

Chrust orkiszowy

 

Sposób przygotowania:

Chrust orkiszowy
Mąkę przesiej na stolnice, dodaj całe jajko, dwa żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus, całość dokładnie zagnieć. Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne zacznij je wybijać przy pomocy wałka przez minimum 15min.

Wybite ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego długie wstęgi które z kolei podziel na mniejsze prostokąty. Każdy prostokąt natnij po środku, jeden koniec faworka przełóż przez nacięcie po środku.

Gotowe chrusty smaż na głębokim tłuszczu a po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.