Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatny chłodnik na bazie jogurtu. Można go podać podczas świąt wielkanocnych dodając ugotowane na twardo przepiórcze jajka.

Chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy

Składniki:

Chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy

 

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pół ogórka długiego
  • 4-5 sporych rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy
Umyte rzodkiewki kroimy na cienkie półplasterki. Ogórka przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, po czym tarujemy ogórka na dużych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek szatkujemy drobno i dodajemy do warzyw.

Zalewamy jogurtem i doprawiamy do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.