Sposób przygotowania:
chłodnik ogórkowy
3 ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na pół usuwając pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ząbek czosnku obieramy i drobno ucieramy.
W garnku przez minutę podgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucając cebulę i czosnek, dodajemy ogórki oraz wlewamy wywar rosołowy i 100 ml gęstej śmietany przyprawić solą i pieprzem gotując przez 10-12 minut.
Zawartości garnka przełożyć do miski i zmiksować razem z miętą, kolendrą oraz łyżeczką octu winnego przecedzając następnie przez sitko. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
W garnku przez minutę podgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucając cebulę i czosnek, dodajemy ogórki oraz wlewamy wywar rosołowy i 100 ml gęstej śmietany przyprawić solą i pieprzem gotując przez 10-12 minut.
Zawartości garnka przełożyć do miski i zmiksować razem z miętą, kolendrą oraz łyżeczką octu winnego przecedzając następnie przez sitko. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.