pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Chrupiąca sałatka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szczurki lubią sobie pochrupać. Jestem zodiakalnym szczurem:)

Chrupiąca sałatka

Składniki:

Chrupiąca sałatka

 

  • 80-100g makaronu ryżowego nitki Tao Tao
  • 1 puszka makreli w sosie pomidorowym (170g)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 50g słonecznika (łuskany,smażony, solony)
  • kilka orzeszków ziemnych (o smaku paprykowym, meksykańskim lub orientalnym)
  • Do dekoracji:
  • małe krakersy
  • groszek Wasabi (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka
1.Wodę zagotować w garnku, zestawić z kuchenki. Wrzucić do wody pokruszony makaron, trzymać pod przykryciem 3 minuty. Odsączyć i ostudzić. 2. Makrelę przełożyć do salaterki i rozdrobnić widelcem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z makrelą. 4. Dodać ostudzony makaron, kapustę pekińską i starty ser (ja starałam na dużych oczkach, ale jest to obojętne). 5. Wierzch sałatki posypać słonecznikiem i orzeszkami ziemnymi. 6. Udekorować sałatkę krakersami i groszkiem Wasabi Sałatkę można podawać z chlebem lub na chlebku chrupkim czy dużych karesach jako przystawka. Inna wersja potrawy: Makaron ryżowy można przesmażyć na oliwie, żeby był chrupiący.