migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chrupiąca sałatka z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Nazbierałam sporo rzodkiewek z własnego warzywniaczka więc nie mogło być inaczej i musiała powstać jakaś fajna sałatka. Namieszałam, do rzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna.

Chrupiąca sałatka z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem

sałatka

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 długie ogórki
  • 350 g rzodkiewek
  • 250 g sera sałatkowego typu feta
  • 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

sos

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy czeskiej
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić.

Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Ser pokroić w małą kotkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić w małą kostkę.

Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski z sałatą. Dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku oraz wystudzonego podsmażonego kurczaka.

Wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać olej oraz sok z cytryny.

Dodać miód, musztardę i słodką paprykę. Słoiczek zakręcić i chwile potrząsać aby składniki sosu się połączyły.

Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 
Chrupiąca sałatka z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić.
Chrupiąca sałatka z kurczakiem
sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski.
Chrupiąca sałatka z kurczakiem
Ser pokroić w małą kotkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić w małą kostkę.
Chrupiąca sałatka z kurczakiem
Do małego słoiczka wlać olej oraz sok z cytryny. Dodać miód, musztardę i słodką paprykę.