Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Chrupiące banany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

To deser, który przygotujesz szybko i prosto. Chrupiące banany będą smakowały małym i dużym łasuchom!

Chrupiące banany

Składniki:

Chrupiące banany

 

 

  • ¼ szklanki mleka kokosowego

 

  • Odrobina dobrze schłodzonej wody gazowanej

 

  • 2 łyżki mąki tortowej

 

 

 

  • 1⁄4 łyżeczki sody oczyszczenia

 

  • 2 łyżki brązowego cukru

 

  • 8 łyżek liofilizowanych cząstek kokosów

 

  • 3 twarde banany, obrane i przekrojone wzdłuż na pół

 

  • Olej do smażenia

 

  • 3 gałki lodów kokosowych

 

  • 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Chrupiące banany
W mikserze zmieszaj ze sobą jajka, mleko kokosowe i wodę do uzyskania gładkiej masy. W osobne misce zmieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, sól i sodę oczyszczoną a na końcu wmieszaj cukier. Mokre składniki połącz z suchymi i wymieszaj do połączenia, do gładkiej masy. Pozostałe 6 łyżek mąki kukurydzianej i liofilizowane cząstki kokosa wymieszaj na talerzu. Banany zanurz w masie a następnie obtocz dobrze w mieszance mączno-kokosowej. Na patelni rozgrzej tłuszcz a następnie obsmażaj banany z obydwu stron do uzyskania koloru złoto-brązowego. Osusz na ręczniku kuchennym i podawaj z lodami i prażonymi wiórkami kokosowymi. Przepis z Polsat Food Network.