Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lody jagodowe na serku mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Moja rodzina uwielbia domowe lody, bo jak wiadomo domowe są najlepsze. Z serkiem mascarpone robiłam pierwszy raz i nie ukrywam, że wyszły pyszne. Bardzo, bardzo kaloryczne... no cóż, ale tak pyszne, że nie można im się oprzeć.

Lody jagodowe na serku mascarpone

Składniki:

Lody jagodowe na serku mascarpone

Składniki:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • około 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( ja miałam jagody )
  • rożki waflowe do lodów

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe na serku mascarpone

Wykonanie masy lodowej:

Lody jagodowe na serku mascarpone
Z podanych składników wykonujemy masę lodową.

Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i owoce, miksujemy aż masa będzie puszysta dodając w trakcie miksowania cukier puder według uznania.

Mrożenie:

Lody jagodowe na serku mascarpone
Tak przygotowaną masę mrozimy przez kilka godzin.

Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Masę lodową często mieszamy.

Podanie:

Lody jagodowe na serku mascarpone
Gotowe lody nakładamy do rożków i podajemy.

Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję nakładamy do waflowych rożków i podajemy.

Rady:
Z przepisu wychodzi około półtora litra lodów.


Tagi:

lody deser owoce