Sposób przygotowania:
Deser mega truskawkowy
Galaretki zalewamy szklanką wrzącej wody i dokładnie mieszamy, aż ta rozpuści się w płynie. Odstawiamy do przestudzenia.
Truskawki dokładnie myjemy pozbawiamy szypułek. Osączone z nadmiaru wody przekładamy do misy blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy mus wlewamy do przestudzonej galaretki i dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski przekładamy 6-7 łyżek gotowej galaretki. Pozostałą galaretkę przelewamy po równo do sporych szklanek ( u mnie szklanki mają pojemność 500 ml). Gotowe wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka zastygnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę 36%. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. gwiazdki ( może być okrągła) i dajemy porcję śmietany na wierzch każdej galaretki ( nie zużywamy całej śmietany będzie jeszcze potrzebna).
Truskawki przeznaczone do dekoracji myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce przekładamy do miski z odłożoną galaretką i dodajemy łyżkę cukru. Całość ostrożnie mieszamy.
Na wierzch bitej śmietany dajemy po sporej łyżce truskawek. Następnie przykrywamy je kleksami bitej śmietany, na które dajemy pozostałe truskawki.
Na górze robimy dekorację z bitej śmietany oraz listków mięty. Całość schładzamy przez co najmniej godzinę.
Podajemy.
Truskawki dokładnie myjemy pozbawiamy szypułek. Osączone z nadmiaru wody przekładamy do misy blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy mus wlewamy do przestudzonej galaretki i dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski przekładamy 6-7 łyżek gotowej galaretki. Pozostałą galaretkę przelewamy po równo do sporych szklanek ( u mnie szklanki mają pojemność 500 ml). Gotowe wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka zastygnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę 36%. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. gwiazdki ( może być okrągła) i dajemy porcję śmietany na wierzch każdej galaretki ( nie zużywamy całej śmietany będzie jeszcze potrzebna).
Truskawki przeznaczone do dekoracji myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce przekładamy do miski z odłożoną galaretką i dodajemy łyżkę cukru. Całość ostrożnie mieszamy.
Na wierzch bitej śmietany dajemy po sporej łyżce truskawek. Następnie przykrywamy je kleksami bitej śmietany, na które dajemy pozostałe truskawki.
Na górze robimy dekorację z bitej śmietany oraz listków mięty. Całość schładzamy przez co najmniej godzinę.
Podajemy.
monikaa
misia5