Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Sernik jagodowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pyszny, lekki i delikatny serniczek. W dodatku bez pieczenia, po za oczekiwaniem na galaretki i stężeniem przygotowuje się go bardzo szybko. Polecam na upalne dni.

Sernik jagodowy bez pieczenia

Składniki:

Sernik jagodowy bez pieczenia

Masa serowa:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 200 ml jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 15 dag okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy bez pieczenia
1. Owoce myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.

2. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową. Następnie na dno układamy warstwę biszkoptów, biszkoptami wykładamy również boki tortownicy.

3. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i zmiksowane jagody, miksujemy na puszystą masę ( ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku ), na koniec dodajemy galaretkę i miksujemy żeby nie było grudek ( galaretka powinna być lekko zastygająca ).

4. Do przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową i wstawiamy do lodówki.

5. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego tężenia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.

6. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na kilka godzin. ( ja chłodziłam całą noc ). Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.  



Tagi:

sernik deser