nikolaxxxx

nikolaxxxx

Kucharz
[Przepisów: 19]

Chrustowe kokardki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na duże jak i małe przyjęcia

Chrustowe kokardki

Składniki:

Chrustowe kokardki

 

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki roztopionej margaryny
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chrustowe kokardki
Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Z ciasta wycinać prostokąty o wymiarach 2/4 cm. Na środku każdego prostokąta zgnieść ciasto palcami do środka formując kokardkę. Smażyć na głębokim tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust