Sposób przygotowania:
Ciacho-bułeczki czyli scones
Jajka wbić do szklanki ok. 250ml i uzupełnić mlekiem do pełna. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło i przesiekać. Dodać płyn (zostawić odrobinę na posmarowanie bułeczek). Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Przy pomocy dziecięcych rączek wycinać szklanką krążki i układać na papierze do pieczenia. Pozostawionym wcześniej płynem posmarować bułeczki, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10-15 minut (ja piekłam 10 ponieważ zrobiłam troszkę cieńsze bułeczki). Podawać z masełkiem, miodem i frużeliną. Córka zjadała je na samo, popijając mlekiem