Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciacho-bułeczki czyli scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Córeczka nazwała je ciacho-bułeczki i jadła z mlekiem na kolację

Ciacho-bułeczki czyli scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciacho-bułeczki czyli scones

 

 

Sposób przygotowania:

Ciacho-bułeczki czyli scones
Jajka wbić do szklanki ok. 250ml i uzupełnić mlekiem do pełna. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło i przesiekać. Dodać płyn (zostawić odrobinę na posmarowanie bułeczek). Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Przy pomocy dziecięcych rączek wycinać szklanką krążki i układać na papierze do pieczenia. Pozostawionym wcześniej płynem posmarować bułeczki, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10-15 minut (ja piekłam 10 ponieważ zrobiłam troszkę cieńsze bułeczki). Podawać z masełkiem, miodem i frużeliną. Córka zjadała je na samo, popijając mlekiem
Ciacho-bułeczki czyli scones
Jajka wbić do szklanki ok 250ml i uzupełnić mlekiem do pełna Do miski wsypać przesianą mąkę proszek do pieczenia sól i cukier wymieszać Dodać zimne masło i przesiekać Dodać płyn zostawić odrobinę na posmarowanie bułeczek
Ciacho-bułeczki czyli scones
Szybko zagnieść jednolite ciasto Rozwałkować na grubość około półtora cm
Ciacho-bułeczki czyli scones
Przy pomocy dziecięcych rączek wycinać szklanką krążki i układać na papierze do pieczenia
Ciacho-bułeczki czyli scones
Pozostawionym wcześniej płynem posmarować bułeczki najwygodniej pędzelkiem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10-15 minut