marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka kruche z maszynki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz schłodzić. Złożyć maszynkę i przepuścić kawałki ciasta i układać na blasze.Piec z 10 min.

Ciasteczka  kruche z maszynki.

Składniki:

Ciasteczka kruche z maszynki.

 

  • 500 g. mąki pszennej luksusowej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g. mączki orzechowej lub migdałowej,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz papieru do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche z maszynki.
Mąkę przesiać prosto na stolnicę i posiekać z kostką masła lub margaryny długim, ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić jajo, wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy oraz mączkę orzechową lub migdałową. Wszystko to wyrobić rękoma i zagnieść. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w zamrażarce przez pół godziny, aby skruszało. Maszynkę elektryczną do mielenia skręcić, założyć nakładkę z kształtami. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, blachę natłuścić, wyłożyć pergaminem do pieczenia.Ciasto wyjąć przekroić na pół i z jednej części obrywać kawałki i przepuszczać kolejno przez maszynkę oraz przenosić podłużne paski paski na blachę. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10 min. pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Kolejno wyjmować kolejne partie ciastek, zsuwać z papieru na talerz i wstawiać następne. Na koniec wyłączyć piekarnik, odwietrzyć go.

Tagi:

jajko jajka