Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruche z maszynki.
Mąkę przesiać prosto na stolnicę i posiekać z kostką masła lub margaryny długim, ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić jajo, wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy oraz mączkę orzechową lub migdałową. Wszystko to wyrobić rękoma i zagnieść. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w zamrażarce przez pół godziny, aby skruszało. Maszynkę elektryczną do mielenia skręcić, założyć nakładkę z kształtami. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, blachę natłuścić, wyłożyć pergaminem do pieczenia.Ciasto wyjąć przekroić na pół i z jednej części obrywać kawałki i przepuszczać kolejno przez maszynkę oraz przenosić podłużne paski paski na blachę. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10 min. pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Kolejno wyjmować kolejne partie ciastek, zsuwać z papieru na talerz i wstawiać następne. Na koniec wyłączyć piekarnik, odwietrzyć go.