AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasteczka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste w przygotowaniu. Niezwykle kruche i smaczne dla całej rodziny i dla gości. Dobrze się sprawdzają w każdej sytuacji.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

Ciasteczka owsiane

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiane

Masa:

Ciasteczka owsiane
Tak wygląda masa po połączeniu wszystkich składników.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia.

3. Do dużej miski wsyp cukier i dodaj masło. Zmiksuj na gładką masę.

4. Wbij jajko, dodaj wodę i wanilię. Ponownie zmiksuj.

5. Do drugiej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.

6. Przełóż do miski ze zmiksowaną masą i dokładnie wymieszaj.

7. Nabieraj na łyżkę i przekładaj na blaszkę, formując niewielkie ciasteczka. Zachowaj odstępy, bo podczas pieczenia zwiększają swoją objętość prawie dwukrotnie.

Pieczenie:

Ciasteczka owsiane
Zachowaj odstępy przed pieczeniem, bo ciasteczka zwiększają objętość.

1. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min lub do momentu, aż będą złoto-brązowe.

2. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Uwaga: Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj od razu z blaszki, bo ciastka są bardzo łamliwe. Dopiero po ostudzeniu twardnieją i łatwo się je zdejmuje i układa.

Smacznego :)