Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsianeMasa:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia.
3. Do dużej miski wsyp cukier i dodaj masło. Zmiksuj na gładką masę.
4. Wbij jajko, dodaj wodę i wanilię. Ponownie zmiksuj.
5. Do drugiej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj.
6. Przełóż do miski ze zmiksowaną masą i dokładnie wymieszaj.
7. Nabieraj na łyżkę i przekładaj na blaszkę, formując niewielkie ciasteczka. Zachowaj odstępy, bo podczas pieczenia zwiększają swoją objętość prawie dwukrotnie.
Pieczenie:
1. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min lub do momentu, aż będą złoto-brązowe.
2. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Uwaga: Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj od razu z blaszki, bo ciastka są bardzo łamliwe. Dopiero po ostudzeniu twardnieją i łatwo się je zdejmuje i układa.
Smacznego :)