Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Złote dyniowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekko pikantne kawałki dyni, panierowane i usmażone na złocisty kolor. Doskonale jako przekąska z jogurtowym sosem czosnkowym.

Złote dyniowe kostki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złote dyniowe kostki

 

Sposób przygotowania:

Złote dyniowe kostki
Dynie przekroić na pół, wyciągnąć miąższ oraz pestki.

Polówki dyni pokroic w podłużne kawałki, ulozyc na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem, wstawić do piecyka i piec w 190 C przez około 20-30 minut.

Kilka upieczonych kawałków dyni obrać ze skórki , pokroic na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek dyni oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, curry, kolendrą.

Jajko roztrzepać. Kawałki dyni oprószyć najpierw maka, potem obtoczyć w jajku a na końcu w bułce tartej.

Układać na patelni, na rozgrzanym oleju , smażyć na złocisty kolor z każdej strony.

Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej z jogurtowym sosem czosnkowym :)
Złote dyniowe kostki
Kawalki dyni upiec razem ze skorka w piekarniku
Złote dyniowe kostki
Przyprawione kawałki obtoczyć najpierw w mace
Złote dyniowe kostki
Potem obtoczyć w jajku i na końcu w bułce tartej
Złote dyniowe kostki
Smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor