Sposób przygotowania:
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawinąMasa:
Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia, a masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Do masy maślanej dodać jajka, miąższ z laski wanilii oraz szczyptę soli, a następnie wlać mleko.
Suche składniki wymieszać z mokrymi.
Na końcu wmieszać rodzynki i żurawinę.
Wypełnianie papilotek:
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Papilotki wypełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.
Pieczenie:
Babki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Polewa:
Czekoladę roztopić i wymieszać z mlekiem.
Polewą udekorować babeczki.
gusia1000