Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i cudownie pachną wanilią. Czekolada idealnie łączy się z kwaskowatą żurawiną oraz słodkimi rodzynkami.

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

7 sztuk:

  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 1 laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

Masa:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną
Ciasto miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.

Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia, a masło z cukrem utrzeć do puszystości.

Do masy maślanej dodać jajka, miąższ z laski wanilii oraz szczyptę soli, a następnie wlać mleko.

Suche składniki wymieszać z mokrymi.

Na końcu wmieszać rodzynki i żurawinę.

Wypełnianie papilotek:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną
Papilotki nie powinne być wypełnione całkowicie.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.

Papilotki wypełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną
Babeczki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Babki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Polewa:

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną
Można użyć dowolnej czekolady.

Czekoladę roztopić i wymieszać z mlekiem.

Polewą udekorować babeczki.