Sposób przygotowania:
Ciasteczka z imbirem kandyzowanym
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką margaryny na wiórki ostrym długim nożem. Imbir kandyzowany można również posiekać na drobno lub dodać w większych kawałkach. Wbić dwa żółtka oddzielone od białek oraz cukier, posiekany imbir kandyzowany, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić z pół godziny w lodówce w woreczku. Blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia, piekarnik nagrzewać do 200 st. C, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać szklaneczką kółka lub pociąć ciasto radełkiem w romby. Układać na wyłożonej papierem blasze ciastka, posmarować lekko białkiem dla połysku i wstawić blachę z ciastkami na 15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka łopatka kuchenną na talerz i jeść. Resztę ciasta zamrozić lub zużyć na ciastka.