Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z lemon curd
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie okrągła foremka z ząbkami.
2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.
3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie stopniowo dodajemy Lemon curd i ucieramy, dodajemy taką ilość jak bardzo kwaśny chcemy uzyskać krem.
4. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem i oprószamy cukrem pudem. Ja przekładałam za pomocą worka cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.
Lemon curd można zrobić według własnej receptury.
Masło i lemon powinny mieć jednakową temperaturę.
Ciasteczka im dłużej poleżą to bardziej zmiękną.
2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.
3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie stopniowo dodajemy Lemon curd i ucieramy, dodajemy taką ilość jak bardzo kwaśny chcemy uzyskać krem.
4. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem i oprószamy cukrem pudem. Ja przekładałam za pomocą worka cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.
Lemon curd można zrobić według własnej receptury.
Masło i lemon powinny mieć jednakową temperaturę.
Ciasteczka im dłużej poleżą to bardziej zmiękną.