Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka z lemon curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne cytrynowe ciasteczka na różne okazje. Przyjemnie kwaśne. Wszystkim posmakują. Polecam do aromatycznej kawy.

Kruche ciasteczka z lemon curd

Składniki:

Kruche ciasteczka z lemon curd

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Na krem:

  • 20 dag masła 82 % (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
  • dowolna ilość Lemon curdu (mnie więcej kilka łyżek)

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z lemon curd
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie okrągła foremka z ząbkami.

2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie stopniowo dodajemy Lemon curd i ucieramy, dodajemy taką ilość jak bardzo kwaśny chcemy uzyskać krem.

4. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem i oprószamy cukrem pudem. Ja przekładałam za pomocą worka cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.

Lemon curd można zrobić według własnej receptury.

Masło i lemon powinny mieć jednakową temperaturę.

Ciasteczka im dłużej poleżą to bardziej zmiękną.