Sposób przygotowania:
Ciasteczka ziarenka kawowe z czekoladą
Podgrzewamy mleko. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącym mlekiem i gorącą wodą rozpuszczamy studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę suchą, proszek do pieczenia, sól ,dodajemy miękkie masło, wbijamy żółtko i wlewamy rozpuszczoną kawę wyrabiamy ciasto można ręcznie albo w robocie.
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego albo do zamykanej miski i chłodzimy w lodówce. Czas dowolny.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej papierem.Każdą kulkę przyciskamy kawałkiem patyczka do szaszłyków można też wykałaczką ale ona jest trochę za cienka.
Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut.
Zimne ciasteczka dekorujemy polewą czekoladową.
POLECAM!!!
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę suchą, proszek do pieczenia, sól ,dodajemy miękkie masło, wbijamy żółtko i wlewamy rozpuszczoną kawę wyrabiamy ciasto można ręcznie albo w robocie.
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka foliowego albo do zamykanej miski i chłodzimy w lodówce. Czas dowolny.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej papierem.Każdą kulkę przyciskamy kawałkiem patyczka do szaszłyków można też wykałaczką ale ona jest trochę za cienka.
Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut.
Zimne ciasteczka dekorujemy polewą czekoladową.
POLECAM!!!
gusia1000