margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Ciastka przez maszynkę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kruche ciasteczka mojego dzieciństwa,dawno pomijane w pieczeniu zostały ostatnio przypomniane mi przez mamę. W zależności od długości ciastek wychodzi do 120 sztuk.Ja odcinałam na długość około 5cm.

Ciastka przez maszynkę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka przez maszynkę

 

  • 1kg mąki pszennej
  • 2jajka+2zółtka
  • 400g śmietany 18%
  • 1 ½ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego(lub opakowanie cukru wanilinowego)
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciastka przez maszynkę
Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać pozostałe składniki.Zarobić ciasto które nie powinno kleić się do rąk. Zarobione ciasto odstawić na 15 minut aby odpoczęło,jeszcze raz zarobić i wyciskać ciastka przez maszynkę. Gotowe układać na lekko posmarowanej masłem blaszce. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 25 minut na złoty kolor.Upieczone i wystudzone ciastka można polukrować i posypać kolorowymi posypkami.
Ciastka przez maszynkę
Zarobione wszystkie składniki na ciasteczka
Ciastka przez maszynkę
Wyciskane ciastka przez maszynkę,długość ok.5cm