Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciastka przez maszynkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ciastka przez maszynkę znam od lat i bardzo często je robię

Ciastka przez maszynkę

Składniki:

Ciastka przez maszynkę

 

  • 50 dag mąka,
  • 20 dag masło,
  • 4 łyzki oliwa,
  • 2/3 szkl cukier puder,
  • 4 szt żółtka,
  • 1/2 łyzeczki aromat waniliowy,
  • 4 łyzki śmietana,
  • 1 łyzeczka proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciastka przez maszynkę
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, oliwę i aromat. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie odcinać do kawałku ciasta i przepuszczać przez maszynkę do mięsa z założonym przyrządem do formowania ciastek. Ciastka ułożyć na blaszce, piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp 170 stopni.

Tagi:

ciastka deser