WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciastka z maszynki i do wycinania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka maszynkowe i do wycinania foremkami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.

Ciastka z maszynki i do wycinania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z maszynki i do wycinania

 

  • 2szkl. maki pszennej tortowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 250g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
  • kilka kropel olejku śmietankowego

Sposób przygotowania:

Ciastka z maszynki i do wycinania

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Dodać budyń i cukier puder. Wkroić zimne masło. Dodać żółtka (białka można zamrozić). Dodać olejek śmietankowy. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kawałki. Można je cienko wałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Można też przepuścić przez maszynkę z końcówką do formowania ciastek.

Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Wystudzić i przełożyć na paterę.

Ciastka z maszynki i do wycinania
Ciastka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka z maszynki i do wycinania
Ciastka po przepuszczeniu przez maszynkę ułożone na blaszce
Ciastka z maszynki i do wycinania
Ciasto na ciastka po zagnieceniu w misce.
Ciastka z maszynki i do wycinania
Skłądniki na ciastka umieszczone w misce.

Tagi:

okazje ciastka