Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowe gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnych oponek postanowiłam zrobić w formie świątecznej a wszyscy w dni karnawałowe lubimy zjeść coś słodkiego. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Karnawałowe gwiazdki

Składniki:

Karnawałowe gwiazdki

 

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka jajek
  • 1 łyżka sody
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Karnawałowe gwiazdki

I

Karnawałowe gwiazdki
Przygotowanie wszystkich składników do przygotowania gwiazdeczek twarogowych.

1. Twaróg mielę maszynką do mielenia i przekładam do miski, wsypuję mąkę, sól, sodę, dodaję żółtka, śmietanę i wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto jest klejące należy dodać trochę mąki.

II

Karnawałowe gwiazdki
Ciasto wykładamy na blat, wałkujemy i wycinamy gwiazdeczki.

2. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na 3 mm grubości.
3. Następnie foremką gwiazdką wycinam gwiazdki a w każdej gwiazdce wycinam środek najlepiej kieliszkiem.

III

Karnawałowe gwiazdki
Smażymy gwiazdki zrobione z ciasta na rozgrzanym oleju.

4. Smażę na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni.

IV

5. Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.