Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Chlebek z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek z dynią, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką, z dodatkiem puree z dyni oraz aromatycznych przypraw.

Chlebek z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek z dynią

 

  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Chlebek z dynią
W jednej misce umieścić puree z dyni, jajka oraz olej. Wymieszać dokładnie składniki.

W drugiej misce umieścić mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. imbir, cynamon i cukier. Wymieszać. Dodać masę z puree - wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Chlebek z dynią
Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
Chlebek z dynią
W jednej misce umieścić suche składniki, w drugiej mokre
Chlebek z dynią
Wszystkie składniki połączyć razem i przelać do foremki
Chlebek z dynią
Chlebek piec w temperaturze 180 stopni - 45 minut