Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasteczka, które uzależniają swoim zapachem, wyglądem i pysznym czekoladowo-kokosowym, mocno maślanym posmakiem. W dodatku są bezglutenowe. Same zalety.

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Składniki:

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Na około 15 ciasteczek:

  • 40 g masła (zimnego)
  • 6 łyżeczek mąki kokosowej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki migdałowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki cukru białego drobnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Przygotowanie suchych składników:

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Suche składniki wymieszane w jednej misce

Mąki, kakao, proszek do pieczenia i cukry (z wyjątkiem cukru pudru) dokładnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta:

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Wszystkie składniki zagniecione na ciasto

Dodać pokrojone na małe kawałki masło oraz białko i zagniatać, aż masa będzie jednolita. Z masy zrobić kulę, miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.

Pieczenie:

Popękane ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Popękane ciasteczka czekoladowo kokosowe przed upieczeniem

Po tym czasie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut. Życzę smacznego!